Byta tak på huset - När bör det göras?

Att bygga om eller renovera sitt hus kan vara en utmaning och det är inte alltid man kan göra allt själv. Det kan därför vara bra att ta hjälp av en hantverkare som kan bedöma när det är dags att byta taket på huset.

Behöver du byta tak?

Det finns vissa saker som man kan göra själv när det kommer till hus och trädgård, till exempel plantera om blommor och beskära buskar. Men när det gäller att byta tak eller bygga en veranda så behöver man oftast hjälp av en hantverkare. En hantverkare kan hjälpa till med planeringen och se till att projektet genomförs på ett säkert sätt.

Men när är det egentligen dags att byta taket på huset? En bra indikation på att det kan vara dags är om det har kommit in fukt någonstans. Det kan vara en bra idé att gå upp på vinden och känna efter om det luktar eller om det finns vattenläckor. Om det är fuktigt behöver både taket och innertaket bytas. Isoleringen kan också ha blivit skadad och behöver bytas.

Tegel eller plåt?

För att bedöma när det är dags att byta taket är det också bra att känna till vilket material taket är gjort av. Om det är ett plåttak kan det hålla mellan 30-40 år, medan ett tak av tegel kan hålla upp till 100 år. Om det bara är innertaket som är fuktigt kan det räcka med att byta detta om man har tegelpannor som yttertak och om dessa är intakta. Det kan vara mer kostnadseffektivt att bara byta ut de delar av taket som är dåliga än att lägga om hela taket.

Enligt experter brukar ett tegeltak hålla runt 50 år, men om det sköts på rätt sätt kan det hålla i upp till 100 år. Tegel är också mer tåligt än plåt, men det är alltid bäst att ta hjälp av en takläggare för att få professionell rådgivning.

27 May 2023